Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie

Een real-time tool voor NVKC

Gaston Lab®

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) wilde een real-time tool, die ondersteunt bij de correcte interpretatie van laboratoriumtestresultaten rekening houdend met interacties tussen geneesmiddelen.

De vraag:

Gaston Medical werd gevraagd om een real-time tool te ontwikkelen die ondersteunt bij de interpretatie van laboratoriumtestresultaten door te alerteren op interacties met geneesmiddelen.

Zo werkten we samen

 • De Werkgroep SMILE en Gaston Medical gingen samen aan de slag in een pilot.
 • De basis voor de pilot waren de geneesmiddel-test interacties opgenomen in de onlinedatabase van de NVKC: ‘Wat Interfereert Waar’ (WIWA). De WIWA database is te raadplegen door laboratoriumspecialisten bij dagelijkse validatie van testresultaten. Van alle mogelijke interacties is een validatierapport gemaakt met een samenvatting van de huidige literatuur en een adviestekst voor aanvragers.
 • Gaston Medical programmeerde op basis van de WIWA-database ruim 30 geneesmiddel-test algoritmes, die lab- en medicatiegerelateerde informatie filtert uit het Laboratorium Informatiesysteem (LIS) en het Apotheek Informatie Systeem (AIS) of Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS). Het algoritme combineert en interpreteert deze data en geeft een mogelijke interactiemelding terug aan het LIS, die door de laboratoriumspecialist direct gebruikt kan worden bij de validatie van testresultaten.
 • Alle algoritmen werden gevalideerd met een fictief patiëntenbestand en vervolgens in de praktijk met patiëntresultaten. De juistheid van de mogelijke interactiemeldingen werd gevalideerd met de medicatie en testresultaten uit het ZIS en LIS door de laboratoriumspecialist.
Het installeren en koppelen van een nieuwe softwareapplicatie in een ziekenhuis bleek geen sinecure. De ervaring van Gaston Medical bleek hier heel waardevol.
Jasmijn van Balveren

aios Klinische Chemie, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Technische integratie

 • Gaston Lab is in verschillende ziekenhuizen succesvol geïnstalleerd en gekoppeld met verschillende LIS systemen (bv. MOLIS, GLIMS, Labtrain) en ZIS of AIS systemen (HiX, Pharma).
 • Met HL7 kunnen berichten vanuit het LIS, ZIS of AIS real-time worden ingelezen en verwerkt.

Het resultaat

 • Mede door de intensieve samenwerking met de werkgroep SMILE kan de Gaston Lab applicatie nu snel, effectief en real-time geneesmiddel-testinteracties melden.
 • Gaston Lab kan grote hoeveelheden data tegelijk verwerken en analyseren en direct terugkoppelen aan het LIS of ieder ander gewenst systeem.
 • De hieruit voortkomende meldingen worden direct en automatisch teruggestuurd naar het LIS, zodat de laboratoriumspecialist direct actie kan ondernemen, door het signaal bijvoorbeeld met de apotheker of behandelend arts te bespreken.
 • Door medicatiegegevens te betrekken bij de interpretatie van laboratoriumuitslagen voorkomt de applicatie ‘Gaston Lab’ dat onjuiste conclusies worden getrokken (foutieve diagnoses of vertraging van de juiste diagnosestelling), die de kwaliteit van zorg negatief beïnvloeden.
 • Naar verwachting zal Gaston Lab in 2019 gekoppeld worden in diverse centra, zodat de waarde van de automatische berichtgeving over geneesmiddel-test interacties verder kan worden onderzocht.

Gaston Pharma

Benieuwd naar Gaston Medical?

Vraag dan een gratis demo aan.

Of stuur ons uw gegevens, dan bellen we u terug.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het installeren en koppelen van een nieuwe softwareapplicatie in een ziekenhuis bleek geen sinecure. De ervaring van Gaston Medical bleek hier heel waardevol.
Jasmijn van Balveren

aios Klinische Chemie, Jeroen Bosch Ziekenhuis